!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js?v=next');

oikomishoito

”OIKOMISHOITO KEINONA KOHTI TERVETTÄ JA KAUNISTA HYMYÄ.”

 

 

OIKOMISHOITO tehdään erilaisten purentahäiriöiden vuoksi. Yleensä oikomishoito tehdään 9–12 vuoden iässä, mutta myös aikuisten hampaita voidaan oikoa. Oikomishoitoa annetaan myös alle kouluikäisille, jolloin hoidon aloittamisen syynä voi olla alaleuan ohjautuminen sivulle tai eteenpäin (risti- ja saksipurenta, progenia), kun hampaita purraan yhteen. Hoidossa käytetään irrotettavia tai kiinteitä oikomiskojeita. Yleisin syy oikomishoitoon on purentahäiriö, joka haittaa hampaiston normaalia kehitystä tai toimintaa. Virheellinen purenta voi estää kunnollisen pureskelun ja aiheuttaa pään ja kasvojen alueen kiputiloja.

 

Perinteisten oikomishoitojen lisäksi hampaita voidaan vastaanotollamme oikoa nykyään myös esteettisesti lähes näkymättömillä Invisalign-kalvoilla sekä Inman Aligner -tekniikalla.

 

Providental tarjoaa oikomishoitoa sekä lapsille että aikuisille.

MIKSI PURENTAVIRHE SYNTYY?

Suurin osa oiottavista purentavirheistä selittyvät perinnöllisillä tekijöillä. Osa purentavirheistä johtuu epäsuotuisista tavoista (mm. peukalon tai tutin imeminen pitkään lapsena), suun alueen traumoista tai hampaiden menetyksistä.

 

Tutustu Invisalign-hoitoihimme tarkemmin TÄÄLLÄ

Inman Alignerista löydät lisätietoa TÄÄLTÄ

KUINKA KAUAN OIKOMISHOITO KESTÄÄ?

 

Lapsilla aktiivinen oikomishoito kestää yleensä pari vuotta hoidon nivoutuessa leukojen kasvuun ja pysyvien hampaiden puhkeamiseen. Luustoperäisten purentavirheiden hoito kestää yleensä pituuskasvun päättymiseen asti.

Aikuisilla yksittäisen hampaan asennon korjaus saattaa kestää vain muutaman kuukauden, mutta laaja oikomishoito voi viedä kahdesta kolmeen vuotta. Aikataulun määrää hampaiden liikkumisvauhti luussa. Hampaita ei voi siirtää nopeammin kuin luusolut sallivat.

Aktiivista oikomishoitoa seuraa yleensä niin sanottu retentio- eli ylläpitovaihe, jotta vaivalla siirretyt hampaat eivät palaudu takaisin lähtötilanteeseen niitä ympäröivien kiinnityskudosten vetämänä. Retentio voi olla joko muovikalvo tai metallinen hampaiden taakse liimattava lanka, tai näiden yhdistelmä. Myös erinäiset retentiokojeet, kuten Hawley retainer, ovat yleisiä.

 

MILLAISIA OIKOMISKOJEET OVAT?

Oikomiskojeita on irrotettavia ja kiinteitä sekä näiden yhdistelmiä. Kojeita on lukuisia erilaisia erilaisten oiottavien tilanteiden hoitoon.

Irrotettavat kojeet ovat usein muovia tai metallisia ja niitä käytetään joko jatkuvasti, päivin, öisin, iltaisin – käyttötarkoituksesta riippuen siis. Myös erinäiset apuvälineet, kuten ortodonttiset kuminauhat sekä niska- ja päävedot (okkipitaaliveto) ovat yleisiä. Nykytietämyksen mukaan nämä on kuitenkin mahdollista korvata kiinteillä suun sisäisillä kojeilla – tämä on kuitenkin usein kalliimpaa. Myös meidän vastaanotollamme tehtävä Invisalign on erinomainen esimerkki irrotettavista oikomiskojeista.

Yleisin oikomishoidon muoto on perinteinen kiinteä kaarilangan ja etuhampaiden ulkopinnalle liimattavien kiinnikkeiden ja/tai sementoitavien molaarirenkaiden yhdistelmä, jonka apuna käytetään lukuisia erilaisia välineitä, kuten kumilenkkejä, jousia, koukkuja ja ligatuuria. Tällä tavalla voidaan oikoa myös haastaviakin tapauksia.

Myös niin sanotut mini-implantit ovat yleisiä oikomishoidossa.

HAMPAIDEN OIKOMINEN JA HAMPAIDEN POISTOT

Joskus oikomishoito vaatii joidenkin hampaiden poistamista (usein premolaari), jotta kaikki hampaat saadaan mahtumaan hammaskaarelle. Hampaiden välipintojen kiilteen hiominen (IPR, eli interproximal enamel reduction) on myös yksi keino tuoda hammaskaarelle lisää tilaa.

Vaikeita purentavirheitä ei aina pystytä hoitamaan pelkällä oikomishoidolla, vaan hampaiden siirron lisäksi myös leukoja pitää siirtää uuteen asentoon. Silloin hoitoon kuuluu myös leuan leikkaustoimenpiteitä.

 

SUUHYGIENIA JA HAMPAIDEN PUHDISTUS OIKOMISHOIDON AIKANA

Hampaiden huolellinen puhdistus ja oikeanlainen kotihoito ovat ehdottoman tärkeässä asemassa hoitojen onnistumiseksi. Kaikki oikomishoidon kojeet, eritoten kiinteät kojeet, keräävät bakteereja ja vaikeuttavat hampaiden puhdistamista. Tämä altistaa hampaat reikiintymiselle ja ikenet tulehduksille.

Oikomishoidossa oleva sitoutuu huolehtimaan suuhygieniastaan hoitotiimin ohjeiden mukaisesti. Jos hampaat reikiintyvät hoidon aikana, joudutaan hoidot useimmissa tapauksissa keskeyttämään kunnes tilanne on saatu korjatuksi.

Suun ja hampaiden puhdistamiseen menee usein enemmän aikaa. Kojeita täytyy usein puhdistaa myös ruokailun jälkeen. Ruokavalioon kannattaa myös kiinnittää erityistä huomiota.

Oikomishoidon aikaista hampaiden puhdistusta voidaan helpottaa erinäisin apuvälinein, kuten hammasväliharjoin, sähköhammasharjojen ortodonttisilla vaihtoharjaspäillä, erikoisvalmisteisilla manuaalihammasharjoilla, hammaslangoilla, WaterJet –vesisuihkupuhdistuslaitteilla jne.

Hammaslääkäri Jeevana Subasinghe on opiskellut oikomishoitoa usean alan erikoishammaslääkärin johdolla. Ehl Tommaso Padula toimii erikoistumiskoulutuksen yksikössä Göteborgissa, Ruotsissa, oikomishoitoon erikoistuvien hammaslääkärien kouluttajana, ja hänen johdollaan Jeevana on hoitanut omalla vastaanotollaan Englannissa sekä lasten että aikuisten oikomishoitoja. Lisäksi hän on osallistunut lukuisiin oikomishoidon koulutuksiin muun muassa Dr. Ravindra Nanda (Connecticutin yliopisto, USA), Dr. Björn Ludwig (Traben, Saksa), Dr Benedict Wilmes (Düsseldorfin yliopisto, Saksa) ja Ehl Lea Tammelin (Helsinki, Suomi) johdolla.

Lisäksi Jeevanalla on koulutus ja taito suorittaa oikomishoitoon liittyviä kirurgisia ja plastiikkakirurgisia toimenpiteitä.

 

 

 

Scroll to top Call Now