!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js?v=next');

HAMMASIMPLANTIT

Mitä implanttihoito tarkoittaa?

Hammasimplantit ovat leukaluuhun kiinnitettävät, yleensä titaanista valmistetut keinojuuret.  Hammasimplantit mukautuvat ja kiinnittyvät ympäröivään leukaluuhun muutamassa kuukaudessa. Implantteihin voi kiinnittää esimerkiksi kruunuja, siltoja tai irtoproteeseja.

Implanteilla voidaan korvata proteettisesti yksi hammas tai useita hampaita. Myös hampaattoman leuan kokoproteesi voidaan korvata implanttisillalla, tai proteesi voidaan kiinnittää implanttijuuriin.

 

Hoito on suunniteltava huolellisesti

Implanttihoidossa on kaksi vaihetta: kirurginen ja proteettinen. Polikliinisessa leikkauksessa implantit eli keinojuuret istutetaan leukaluuhun, ja proteettisessa vaiheessa potilaalle rakennetaan lopulliset hampaat. Uusien menetelmien ansiosta implanttien luutumista ei enää tarvitse odottaa useita kuukausia, kuten aiemmin.

Onnistuneen implanttihoidon edellytyksenä on, että potilaalla on riittävästi leukaluuta. Siksi hammaslääkärin tekemän kliinisen tutkimuksen lisäksi tarvitaan aina myös erilaisia röntgentutkimuksia. Tietokonetomografialla saadaan tarkka tieto leukaluun määrästä, muodosta ja laadusta. Eri tutkimuksista saatujen tietojen perusteella hammaslääkäri suunnittelee implanttihoidon yhteistyössä röntgenlääkärin kanssa.

Hammasimplantteja pitää hoitaa yhtä huolellisesti kuin omia hampaita. Implanttien tilanne on tutkitutettava hammaslääkärillä säännöllisesti aivan kuten omienkin hampaiden.

Hammaslääkäri Jeevana Subasinghella on yli 20 vuoden kokemus implanttihoidoista, joita hän on opiskellut usean ammattilaisen kanssa – eritoten Leukakirurgi Juha Paatsaman ja Professori H F Sailerin opastamana. Yhteistyö ja konsultaatio jatkuvat edelleenkin. Jeevana on saanut erityiskoulutusta luusiirteiden ja kasvutekijöiden käytöstä, pehmytkudossiirteistä sekä plastiikkakirurgian tekniikoista, joiden avulla vaativammatkin rekonstruktoitavat hammashoidot ja implanttikirurgiset tapaukset voidaan hoitaa.

Tämänhetkiset käytössä olevat menetelmämme ovat Straumann® ja Osstem® -Hammasimplantit.

Hammasimplantin hinta

Osstem®  alk. 1800 €/kpl

Straumann®alk. 2800 €/kpl

(+ mahd. lisäkustannukset, kuten OPTG-kuva 80 € sekä tarvittaessa TT-kuva 175 €)

 

 

KENELLE IMPLANTTIHOITO SOPII?

Yleisterveyden on oltava riittävä. Esimerkiksi epästabiili tilanne diabeteksen kanssa tai tupakkariippuvuus voivat kokonaan estää implanttihoidot.

Myös suun terveys on oltava kohdillaan: Ien- ja kiinnityskudossairauksia, kuten parodontiittia tai kariesta ei saisi olla.

Jotta implantti voidaan asentaa, pitää implantointialueella olla riittävästi luuta. Luusiirteillä ja luun korvikkeilla voidaan tarvittaessa korvata puuttuvaa luuta ja sinuksen (poskiontelon) nostoilla luoda lisätilaa lisättävälle luulle ja implantille.

Oman suuhygienian taso on oltava riittävän hyvä. Implanteista, kuten muistakin suun hampaista, on pidettävä hyvä huoli.

Jos leukojen kasvu on kesken, ei implantteja voida asentaa. Tällöin valiaikaisena ratkaisuna toimii proteesi.

 IMPLANTTIHOIDON ETENEMINEN

Leikkaava hammaslääkäri suorittaa suun kliinisen tutkimuksen ja suunnittelee hoidon röntgenkuvien avulla. Uein koko leuan panoraamaröntgenkuva (OPTG/PTG) riittää hoitojen suunnitteluun, mutta joskus implantoitavan alueen TT-kuva saattaa olla tarpeen.

Mahdollisten luusiirteiden asettamisen sekä muiden tarvittavien alustavien toimenpiteiden jälkeen implantit eli keinojuuret voidaan asentaa (luusiirteiden luutumisessa kestää tapauksesta riippuen 4-6 kk). Implantit ovat materiaaliltaan yleensä titaania. Nämä titaaniruuvit eli fikstuurat asennetaan leukaluun sisään leikkauksessa steriileissä olosuhteissa. Implanttileikkaus kestää noin 0,5–2 tuntia, ja se tehdään paikallispuudutuksessa.

Implantin luutuminen leukaluuhun ja paranemisvaihe kestää tavallisesti 2–6 kuukautta (ka. 4 kk).

Proteesit kannattaa jättää pois 1-2 viikoksi leikkauksesta. Väliaikaiset sillat ja proteesit ovat yleisiä paranemisajalla, varsinkin etualueella.

Implanttihoito voidaan suorittaa joko yksi- tai kaksivaiheisena: Yksivaiheisessa implanttileikkauksessa implanttiruuviin asennetaan valmiiksi metallinen, limakalvon läpi tuleva niin sanottu paranemisjatke. Kaksivaiheisessa implanttileikkauksessa implanttiruuvi piilotetaan ikenen alle, annetaan parantua ja paranemisjatke asennetaan toisella käyntikerralla (pienimuotoinen leikkaus). Paranemisjatkeen tarkoitus on muotoilla ientä kruunua varten.

Kaksivaiheisessa leikkauksessa paranemisjatkeen asentamisen jälkeen potilas voi tulla jo kahden viikon sisään jäljentämään alueen kruunua, hammassiltaa tai proteesia varten. Hammaslaboratorioilla (valmistavat kruunuja, siltoja ja proteeseja sekä monia muita tuotteita) menee keskimäärin 2 viikkoa valmistaa halutut tuotteet. Proteesin valmistus vaatii muutamia käyntejä enemmän.

Implanttihampaita täytyy hoitaa huolella, kuten omiakin hampaita, ja ne on tutkitutettava säännöllisesti hammaslääkärillä.

MIKSI IMPLANTTIHOITO VOI EPÄONNISTUA?

  • Implantti ei luudu kunnolla leukaluuhun (harvinainen)
  • Riittämätön suuhygienia, seuranta ja ylläpitohoito
  • Epäsuotuisa, kuormittava purenta, trauma
  • Terveysongelmat, muutokset yleisterveydessä
  • Tupakointi

IMPLANTTIEN YLEISIMMÄT ONGELMAT

Perimukosiitti

Implanttia ympäröivän pehmytkudoksen tulehdus, perimukosiitti, on yksi yleisimmistä ongelmista (vastaava kuin ientulehdus eli gingiviitti).

Hoito:

Koko suun ja tulehtuneen alueen puhdistuksen parantaminen (harjaus, hammasvälien puhdistus, sopiva hoitava suuvesi) sekä tarvittaessa ammattilaisen suorittamat puhdistuksen hammashoitolassa.

 

 

Peri-implantiitti

Hoitamaton/pysäyttämätön perimukosiitti voi aiheuttaa niin kutsutun peri-implantiitin (vastaava kuin kiinnityskudostulehdus eli parodontiitti), jolloin implanttia ympäröivä luu tuhoutuu kraatterimaisesti. Implantti saattaa tällöin liikkua ja lopulta irrota.

Peri-implantiittia voidaan hoitaa vain hammaslääkärillä ja sen pysäyttäminen ei ole helppoa. Monissa tapuksissa implantti menetetään.

Kalevankatu 4 A, Helsinki

Scroll to top Call Now