!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js?v=next');

hammaslääkäri-
PELKO

Monet ihmiset kokevat hammaslääkärissä käynnin epämiellyttävänä. Syynä hammaslääkäripelkoon voi olla esimerkiksi omakohtainen kivulias ja epämiellyttävä aikaisempi hoitokokemus tai muiden ihmisten kertomukset ja asenteet. Muita pelkoa aiheuttavia tekijöitä voivat olla hoitohuoneen äänet ja hajut, hammaslääkärituoli tai hoidossa käytettävät välineet, hoitovalo tai joku erityinen toimenpide. Hyvin usein hammaslääkäripelon taustalta löytyy myös häpeäntunne suun terveydentilan suhteen. Ajatellaan, että ei kehdata mennä ”hammaslääkärin paheksuttavaksi”, koska hampaat ovat niin huonossa kunnossa. Tämä kuitenkin on täysin virheellinen luulo. Hammaslääkärin tehtävänä ei ole paheksunta, vaan hänen tehtävänsä on auttaa parhaansa mukaan saamaan terve suu ja terveet hampaat ja tätä kautta parempi elämänlaatu.

Hammaslääkäripelkoa voidaan lieventää monella tavalla. Ensimmäinen askel on kertoa peloistaan hammaslääkärille. Tällöin arvioidaan, mikä on pelon aiheuttaja ja mikä on paras keino lieventää pelkoa. Usein jo asiasta keskusteleminen ja luottamussuhteen luominen hammaslääkärin ja potilaan välille vähentää pelkoa.

Tutkimusten mukaan lapset oppivat helposti pelkäämään hammaslääkärikäyntejä vanhemmiltaan. Monilla potilailla pelko liittyy kipuun tai kontrollin menetyksen tunteeseen. Normaalin kivunlievityksen lisäksi hammaslääkäripelkoisia potilaita voidaan hoitaa hyvän ja luottamuksellisen potilas-suhteen avulla, esilääkityksellä tai sedaation tai anestesian avulla.

Hammaslääketiede kehittyy koko ajan ja nykyaikaiset koneet ja puudutusmenetelmät takaavat potilaalle kivuttoman ja miellyttävän hoidon. Hammaslääkäripelosta huolimatta hoitoon kannattaa hakeutua säännöllisesti. Mitä useammin suuta hoidetaan, sitä pienemmillä toimenpiteillä selvitään.

Kalevankatu 4 A, Helsinki

Scroll to top Call Now